Hoe kan ik een subdomein toevoegen binnen Plesk?

Gewijzigd op Mon, 26 Feb 2024 om 02:40 PM

In deze handleiding leggen we uit hoe je binnen Plesk een subdomein kunt toevoegen Een subdomein kun je bijvoorbeeld gebruiken om een applicatie te hosten of een testwebsite te bouwen.

In het kort

1. Log in op je hostingpekket;
  2. Klik op "Add Subdomain";
  3. Vul het gewenste subdomein en klik op OK.

Voor een meer gedetailleerde toelichting, volg je de tekst onder de streep.

1. Log in op je hostingpakket.
    1. Hoe log ik in op mijn hostingpakket?
  2. Klik links bovenin op "Add Subdomain"
    Afbeelding waarin we de "Add Subdomain" knop tonen in Plesk.
  3. Vul de gewenste naam van het subdomein in en klik op OK. In het onderstaande voorbeeld demonstreren we het aanmaken van het subdomein 'test.oxilionhandleiding.nl'.Afbeelding 2 waarmee we uitleggen hoe je een subdomein toevoegd in Plesk.
  4. Ga terug naar de beginpagina van Plesk, waar je je extra subdomein kunt zien.
    Een afbeelding waar we het resultaat tonen van het toevoegen van een subdomein binnen Plesk.

Je subdomein is aangemaakt. Wat nu?

Je kunt op een subdomein veelal hetzelfde doen als dat je op een hoofddomein doet. Houd er rekening mee dat je mogelijk alles opnieuw moet instellen.

Hier zijn een aantal tips om goed te beginnen:

• Wil je SSL op je subdomein? Zet Lets Encrypt aan of bestel een SSL certificaat.
  • Werkt het subdomein wel? Zorg ervoor dat de DNS van het subdomein naar de server wijst. Dit gebeurt meestal automatisch via een wildcard DNS-record; zo niet, dan moet je handmatig je subdomein aan de DNS toevoegen. Waar kan ik de DNS van mijn domein beheren?
  • Overweeg je een testwebsite te maken, bijvoorbeeld met WordPress? Wij raden aan dit te installeren via Installatron. Op deze manier heb je later het voordeel dat je de testsite kunt klonen naar je hoofddomein.