Werken met meerdere PHP versies op Plesk

Gewijzigd op Wed, 09 Jun 2021 om 03:39 PM

In Plesk is het mogelijk om applicaties te deployen met gebruik van git. Als je na deployment nog additionele handelingen moet uitvoeren voor bijvoorbeeld composer of laravel's artisan console, dan zul je het juiste pad naar de PHP binary op moeten geven. Dit kan via de "Additional deployment actions" of via je shell environment via SSH.

Als je echter alleen maar 'php' als commando gebruikt en je hebt je site in Plesk ingesteld op bijvoorbeeld PHP 7.2, dan zul je zien dat de PHP versies verschillen waardoor je applicatie mogelijk niet goed kan deployen.

$ php -v
PHP 5.4.16 (cli) (built: Nov 15 2017 03:37:15)

$ which php
/bin/php

$ /opt/plesk/php/7.2/bin/php -v
PHP 7.2.3 (cli) (built: Mar 2 2018 14:04:04) ( NTS )

Je kunt dit op verschillende manieren oplossen.

1. Specificeer het volledige pad naar de juiste binary van de PHP versie die je wil gebruiken.
  2. Maak een alias in je environment zodat je enkel het 'php'-commando kunt gebruiken.

Overzicht van PHP versies op Cloudlinux en CentOS

Onze Shared Hosting servers draaien op CloudLinux. Deze levert ook PHP binaries en staan daarom op een andere plek.

/opt/alt/php55/usr/bin/php
/opt/alt/php56/usr/bin/php
/opt/alt/php70/usr/bin/php
/opt/alt/php71/usr/bin/php
/opt/alt/php72/usr/bin/php

PHP versies voor CentOS (die door Plesk geleverd worden) kun je vinden in:

/opt/plesk/php/5.6/bin/php
/opt/plesk/php/7.0/bin/php
/opt/plesk/php/7.1/bin/php
/opt/plesk/php/7.2/bin/php

Je shell environment aanpassen

Als je veel op de shell werkt met PHP dan wil je misschien enkel het 'php commando' gebruiken. Hiervoor kun je het beste een alias instellen.

$ php -v
PHP 5.4.16 (cli) (built: Nov 15 2017 03:37:15)

$ export PATH="/opt/plesk/php/7.1/bin:$PATH"

$ php -v
PHP 7.1.15 (cli) (built: Mar 1 2018 08:21:31) ( NTS )

# Het bovenstaande export commando is alleen geldig voor de sessie op dat moment.
# Je kan dit permanent maken door het commando toe te voegen aan je ~/.bash_profile

$ echo 'export PATH="/opt/plesk/php/7.1/bin:$PATH"' >> ~/.bash_profile

# ~/.bash_profile is een text file die elke keer als je inlogt uitgevoerd wordt.