Hoe maak ik een FTP verbinding met FileZilla?

Gewijzigd op Tue, 02 Aug 2022 om 05:17 PM

Met File Transfer Protocol, afgekort FTP, is het mogelijk om data tussen de server met jouw hostingpakket en jouw computer uit te wisselen, zo plaats je bijvoorbeeld je gehele website op het hostingpakket. Om dit te kunnen doen heb je software nodig. Deze software kan bijvoorbeeld FileZilla zijn. In deze handleiding leggen we je uit hoe je een FTP-verbinding kunt maken met FileZilla.

In het kort

1. Open FileZilla;
  2. Ga naar sitebeheer;
  3. Vul de gegevens in;
  4. Klik op 'Verbinden'.

Voor een meer gedetailleerde toelichting, volg je de tekst onder de streep.

1. Als eerste dien je een 'FTP-programma' op te starten, in dit voorbeeld gebruiken we 'FileZilla'.
    1. Download hier FileZilla.
  2. Open 'Bestand' en klik op 'Sitebeheer'.
    1. Het is belangrijk niet de 'Snelverbinding' te gebruiken.
      Sitebeheer optie in Bestand van Filezilla.
  3. Vul nu de gevraagde gegevens in.
    1. Bij het veld 'Host' je domeinnaam in waarnaar je wilt verbinden.
      1. Vul hierbij 'www.' niet in.
    2. Kies het protocol 'FTP' en bij versleuteling kies je 'Platte FTP'. Bij inlogtype zet je 'normaal'.
    3. Voer bij 'Gebruiker' de gebruikersnaam in en bij 'Wachtwoord' je wachtwoord.Sitebeheer pagina binnen FileZilla voor het maken van een FTP verbinding.
  4. Klik nu op de knop 'Verbinden'.

Externe map als standaard

Indien je een 'Standaard externe map' wil instellen voer je het volledige pad in. Gebruik hier niet de symbolische link, maar werkelijk het volledige pad. Bijvoorbeeld:

• /domain/domein.nl/public_html/

FileZilla, hoe werkt dat dan precies?

De werking van FileZilla wordt zeer goed uitgelegd de documentatie pagina van henzelf.

FTP met een beveiligde verbinding. Kan dit ook?

Onze handleiding beschrijft een Platte FTP verbinding. Een beveiligde verbinding opzetten kan wel, maar dat vereist dan nét iets andere instellingen. Bij de host moet je de naam van de server invullen, vervolgens moet de encryptie ingesteld staan op "Vereist expliciet FTP over TLS".

Binnen Mijn Oxilion kun je in de detailspagina van je hostingpakket de servernaam zien. Als je al ingelogd bent, heb je hier een link naar je hostingpakketten. Let op! Als je meerdere hostingpakketten hebt, selecteer dan eerst het pakket waarmee je wilt verbinden.

Hieronder een voorbeeld, deze gebruiker heeft de server naam "dapweb01.oxilion.nl". De servernaam van je eigen hostingpakket kan afwijken.

Een voorbeeld van waar je de servernaam kunt zien in Mijn Oxilion.

Vervolgens stel je de gegevens als volgt in:

FTP instellingen binnen Filezilla, geschikt voor een beveiligde verbinding.

Let op: De eerste keer dat je een beveiligde verbinding maakt, zul je ons SSL certificaat moeten accepteren. Deze handeling kun je "onthouden" zodat je dit niet nog een keer hoeft te doen.