Hoe maak ik een cronjob aan?

Gewijzigd op Mon, 20 Nov 2023 om 04:11 PM

Met een “cronjob” ben je in staat om een script op een server op bepaalde tijdstippen automatisch uit te voeren. Je kunt bij cronjobs een commando opgeven die het systeem op het desbetreffende tijdstip dient uit te voeren.

In het kort

1. Log in op je hostingpakket;
  2. Klik op 'Cronjobs';
  3. Vul de gevraagde gegevens in;
  4. Klik op de knop 'Add'.

Voor een meer gedetailleerdere toelichting, volg je de tekst onder de streep.

1. Log in op je hostingpakket.
    1. Weet je niet hoe? Hoe log ik in op mijn hostingpaket?
  2. Klik hierna onder 'Advanced Features' op 'Cronjobs'.Cronjobs locatie binnen DirectAdmin
  3. Vul nu in op welk moment je de cronjob wilt activeren en welk commando er uitgevoerd moet worden.
    1. Meer uitleg en een voorbeeld van een cronjob vind je onderaan deze handleiding. Tijden bepalen voor de cronjob samen met het commando binnen DirectAdmin.
  4. Klik nu op de knop 'Add' om de cronjob op te slaan.

Wat stel je nu precies in?

Bij het instellen van een cronjob zijn er enkele tekens en commando's die wellicht wat uitleg nodig hebben. We geven hieronder een voorbeeld waar we vervolgens uitleg over geven.

Het commando dat wij gebruiken is als volgt:
"cd /home/oxiliondem/domains/oxiliondemo.nl/public_html/crons/ && /usr/bin/php bestand.php >/dev/null 2>&1"

Toelichting hierop:

DeelOmschrijving
cd /home/oxiliondem/domains/oxiliondemo.nl/public_html/cronsGa naar de map met de cronjobs
&&Voer direct het volgende commando uit
/usr/bin/phpPad naar PHP
bestand.phpHet uit te voeren bestand
>/dev/null2>&1Stuur geen e-mail

Het gedeelte “/dev/null 2>&1” is niet nodig. Dit is echter wel aan te raden indien je cronjob vaak wordt uitgevoerd. Dit gedeelte zorgt er namelijk voor dat er geen e-mail verzonden wordt wanneer de cronjob wordt uitgevoerd.

Bovenstaand commando zal op bepaalde tijdstippen uitgevoerd moeten worden,hiervoor kan je enkele tekens gebruiken bij het maken van deze cronjob. Let er op dat elk teken gebruikt kan worden bij zowel de minuten, uren, weken als maanden.

TekenOmschrijving
*Herhalen
*/5Herhaal iedere 5
5Uitvoeren op de 5e
5-10Uitvoeren op de 5e tot de 10e
5,10,15,16,17Uitvoeren op de 5e, 10e, 15e, 16e en 17e
30-36/2Uitvoeren tussen 30 en 60 met een interval van 2