Hoe gebruik ik mijn hosts bestand?

Gewijzigd op Fri, 21 Jul 2023 om 12:52 PM

Met het hosts bestand op je computer kun je bijvoorbeeld een nieuwe website testen die nog niet live staat. Door dit bestand te gebruiken zal je verzoek dat je in de internetbrowser doet, niet over het internet gaan maar naar de verwijzing in dit bestand. Ideaal dus wanneer de DNS nog niet aangepast is.

In het kort

1. Open het hosts bestand als administrator;
  2. Vul het IP adres en domein in;
  3. Sla het bestand op en herstart je internetbrowser.

Voor een meer gedetailleerde toelichting, volg je de tekst onder de streep.

1. Je opent het hosts bestand als administrator. De locaties voor dit bestand vind je hieronder:
    Windows
    C:\Windows\System32\drivers\etc\hosts
    Linux/MAC
    /etc/hosts
  2. Zodra je dit bestand hebt geopend dan kun je onderaan het bestand het volgende invullen:
    46.19.218.4 example.org www.example.org
    1. Je dient hier het IP adres te wijzigen in het IP adres van de server waar je naar toe wilt gaan. Tevens dien je de domeinen erachter te wijzigen in de domeinen die je hiervoor wilt gebruiken (1 met www. en 1 zonder www.).
    2. Hieronder vindt je een screenshot van een hosts bestand. De regels waar een # voor staat zijn commentaren en doen feitelijk niets. Deze regels worden dus genegeerd door jouw systeem. Hosts bestand ter illustratie.
  3. Hierna sla je het bestand op en start je de internetbrowser opnieuw op.
    1. Let op dat voor sommige browsers eerst de cache/buffer dient leeggemaakt te worden.

Werkzaamheden afgerond

Zodra je klaar bent met je wijzigingen en je domein is gekoppeld aan je nieuwe server dan dien je de regel uit het hosts bestand te halen. Dit kan namelijk na een bepaalde tijd problemen geven.